8 miliarde pentru companiile mari şi IMM-uri

■ companiile mari din România vor putea accesa un program de susţinere pregătit de Guvern

Preşedintele PNL Neamţ, deputatul Mugur Cozmanciuc, a emis un comunicat de presă în care anunţă că marile companii din România vor putea accesa un program de susţinere pregătit de Guvern, în valoare de 8 miliarde de lei.

“Guvernul PNL a aprobat memorandumul prin care se alocă banii pentru sprijinirea marilor companii din ţara noastră, astfel încît acestea să treacă peste criza economică generată de criza sanitară. Unul dintre principalele obiective ale acestui program constă în păstrarea locurilor de muncă. Companiile mari pot accesa acest program de susţinere pentru a păstra liniile de producţie şi angajaţii.

Efectul de multiplicare în economie al programului este de 28 de miliarde de lei.

Potrivit programului companiile mari vor beneficia de aceleaşi condiţii cu cele ale IMM-urilor: astfel, acestea vor primi din partea statului român o garanţie care acoperă în proporţie de maximum 90% necesarul de garantare pentru credite noi şi credite acordate de către bănci comerciale pentru realizarea investiţiilor şi/sau pentru susţinerea activităţii curente a companiilor. Vor fi cumulate creditele de investiţii cu cele de susţinere a activităţii curente, de capital de lucru.

Beneficiarii acestor produse sînt persoanele juridice de drept privat înfiinţate în baza Legii societăţilor nr. 31/1990. Programul vizează în special companiile care au o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de lei în anul 2019 şi care au peste 250 de angajaţi.

Totodată, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri Virgil Popescu a anunţat că pregăteşte un pachet de ajutor pentru IMM-uri cu un buget pentru granturi nerambursabile de 1 miliard de euro. Banii urmează să fie alocaţi astfel: 550 milioane euro granturi pentru investiţii, pînă în 200.000 de euro fiecare grant; 350 milioane granturi de capital, tot pînă în 200.000 de euro, pentru companiile lovite puternic de pandemie: turism, horeca, transport auto, industria de evenimente; 100 milioane euro, granturi pînă în 2.000 de euro pentru firme cu un singur salariat, care este şi acţionarul companiei şi care nu au beneficiat de niciun ajutor în această perioadă.

Economia ţării are nevoie de susţinere pentru ca să putem trece peste această perioadă dificilă. Împreună facem România bine”, se precizează în comunicatul de presă emis de deputatul Mugur Cozmanciuc, preşedintele PNL Neamţ.

Sursă apariție Monitorul de Neamț