Cei de la PSD vor să facă din nou înțelegeri pe sub masă cu UDMR

Preşedintele PNL Neamţ, deputatul Mugur Cozmanciuc, a declarat miercuri că PSD vrea să facă “din nou înţelegeri pe sub masă” cu UDMR, referindu-se la adoptarea tacită în Camera Deputaţilor a proiectului de lege privind autonomia “Ţinutului Secuiesc”.

Parlamentarul a subliniat că nu are nimic împotriva UDMR dar a atenţionat că în democraţie lucrurile nu se fac prin “manevre secrete”.

“Proiectul de lege a fost ţinut în sertare de conducerea PSD a Camerei Deputaţilor. Deşi au fost mai multe şedinţe de plen, cei de la PSD au ales să nu îl pună pe ordinea de zi pentru a fi dezbătut şi votat, pentru a crea noi tensiuni în societate, într-o perioadă şi aşa dificilă! Cei de la PSD vor din nou să facă înţelegeri pe sub masă cu cei de la UDMR! Nu am nimic cu colegii de la UDMR, dar într-o democraţie, lucrurile nu se fac aşa, prin jocuri şi manevre secrete! Ruşine, PSD!”, a scris, pe pagina sa de Facebook, deputatul Mugur Cozmanciuc.

Proiectul de lege adoptat tacit de Camera Deputaţilor prevede ca “Ţinutul Secuiesc” să devină regiune autonomă cu personalitate juridică. Statutul de autonomie, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii “Ţinutului Secuiesc”, prevede actul normativ.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare ca judeţele Covasna, Harghita şi o parte din judeţul Mureş să constituie o regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român. În proiect sunt redate limitele teritoriului care ar urma să devină “Ţinutul Secuiesc”, pentru care este prevăzută şi o organizare administrativă proprie, cu autorităţi publice şi instituţii proprii la toate nivelurile, conferirea unor competenţe specifice, folosirea limbii maghiare ca limbă oficială a “Ţinutului Secuiesc” şi a simbolurilor naţiunii maghiare.

Proiectul mai propune ca autonomia regională să fie exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat, precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de aceasta.

Sursă apariție: Agerpres