Revoltă politică pe tema Autostrăzii Unirii

Liberalii şi membrii USR arată cu degetul spre guvernarea PSD-ALDE şi acuză că în bugetul pentru 2019 nu este prins proiectul autostrăzii A8. Potrivit proiectului de buget propus de Guvern nu există fonduri alocate – suma este infimă – ca şi cum nu ar exista, pentru începerea lucrărilor la Autostrada Moldovei!

„Asta este o dovadă că nu ţin cont de nimic, nu ţin cont de lege, nu ţin cont de votul parlamentarilor, de dorinţa cetăţenilor, de toate argumentele prezentate care arată cât de necesar este acest proiect pentru zona Moldovei! Să vă fie ruşine! Voi depune un amendament la proiectul de buget! Alături de colegii mei ne vom lupta în Parlament pentru Autostrada Moldovei, pentru şansele Moldovei de a evolua, de a ne ţine tinerii în ţară!”, a precizat deputatul Mugur Cozmanciuc, preşedinte PNL Neamţ.

Şi membrii USR s-au revoltat.

„Nesimţirea PSD-ALDE nu are limite! Deşi Parlamentul a dat o lege prin care construcţia Autostrăzii A8 Iaşi – Târgu Mureş e obligatorie şi deşi CNAIR a depus o cerere de finanţare a studiului de fezabilitate încă din decembrie, Guvernul PSD-ALDE nu a alocat niciun leu pentru A8 în 2019. 0 lei! Cică ne auzim în 2022 cel mai devreme pentru studiile de fezabilitate”, a spus deputatul nemţean Iulian Bulai, secretar al Camerei Deputaţilor.

Nu sunt bani nici pentru A7

Probleme de finanţare apar şi pe alte proiecte de infrastructură.

„Nici măcar pentru A7, Bucureşti-Suceava-Siret, care e în faza de proiectare şi are 4 contracte semnate, nu sunt alocaţi bani. Să ne-nţelegem: există o finanţare pentru un studiu de fezabilitate la Podul de la Ungheni, care reprezintă 1,14 km din cei 311 km ai A8 şi care poate fi folosit, în esenţă, şi dacă restul A8 rămâne în aer. Iar în privinţa A7, sunt bani pentru porţiuni numite drum expres şi drum de mare viteză – Guvernului nu-i e deloc clar că are de făcut o autostradă! Aşa ceva este inadmisibil!”, a mai precizat deputatul Bulai. USR va amenda proiectul de lege a bugetului pentru a asigura aceste finanţări vitale pentru autostrăzi şi va acorda tot sprijinul necesar asociaţiilor civice din Moldova, „Moldova vrea autostrada” şi „Împreună pentru A8”, care vor acţiona în contencios administrativ Guvernul României pentru flagranta nerespectare a unei legi votate de Parlament.

Sursa:Ziarul Evenimentul