Bugetul, parlamentarii și… puțintică răbdare, neicușorule!

”Cea mai mare dezamăgire, personală, dar în mod special ca deputat de Neamț, este că, în proiectul de buget pe 2019, nu au alocat sumele necesare pentru demararea construcției autostrăzii Unirii. Suma alocată pentru 200 de metri, din totalul de 320 de kilometri, este o bătaie de joc la adresa cetățenilor din zona Moldovei, încălcarea legii și a bunului simț! Proiectul bugetului de stat pe anul 2019 este unul fantasmagoric. Așa cum au declarat și colegii mei specialiști, bugetul e construit pe indicatori nerealiști, care nu vor avea acoperire în realitate, dacă luăm și analizăm ce se întâmplă în prezent.

O altă problemă cu el este întârzierea cu care a fost construit și prezentat public. Până în acest moment, nu a fost adoptat nici măcar de Guvern, după care urmează dezbaterile și votul din Parlament. Practic, din această cauză, planurile de investiții sunt puse în pericol. Oricum multe dintre aceste planuri au fost puse în așteptare din cauza dezastruoasei OUG 114, Ordonanța Lăcomiei. În ce privește amendamentele, la nivel de partid, s-a decis să depunem amendamente substanțiale, care să reflecte viziunea PNL pe principalele domenii de activitate.

Vom susține creșterea investițiilor la o pondere care să depășească 5% din PIB și, de asemenea, includerea în finanțare a unor obiective de investiții esențiale pentru dezvoltarea României, respectiv tronsoane de autostradă, de cale ferată, fundamentale pentru dezvoltare.Totodată, ne vom bate să includem la finanțare investiții finanțate în domeniul sănătății din fonduri europene, respectiv spitalele regionale – cele trei spitale regionale prevăzute a fi construite cu finanțare europeană în Craiova, Cluj și Iași. Grupurile parlamentare ale PNL vor avea amendamente privitoare la sistemul de pensii. Vom susține creșterea punctului de pensie așa cum este prevăzut în legea care a fost în vigoare și care nu este modificată, pentru că știți că am atacat la CCR Legea pensiilor, respectiv creșterea punctului de pensie cu 9% , chiar dacă nu se mai poate de la 1 ianuarie, ci de la 1 februarie.

În ce privește amendamentele pe care le voi depune eu, evident că va fi cel legat de finanțarea pentru Autostrada Unirii, pentru spitalul regional de la Iași, dar voi propune și un amendament pentru a veni în ajutorul primarilor din județul Neamț și din toată țara: să fie prevăzută o sumă alocată primăriilor pentru co-finanțarea unor proiecte cu fonduri europene. În urma cu discuțiilor cu primarii liberali din Neamț, a reieșit că lipsa co-finanțării este o problemă care îi împiedică să acceseze fondurile europene. Proiectul de buget pe anul 2019 trebuie să fie unul realist și echitabil pentru toate regiunile României și să permită o dezvoltare unitară”.

Articol publicat pe Mesagerul de Neamț